Czy to Pizza?

Wczoraj miałyśmy kolejny „Babski Wieczór” 🙂 Uwielbiam te spotkania, wyborne towarzystwo, wspaniałe jedzenie.. Cóż więcej do szczęścia potrzeba 😛 Nie bardzo miałam pomysł na przystawkę. I wtedy przypomniałam sobie o niezastąpionym cieście francuskim. Niestety w sklepie jak na złość ciasta nie było, więc z braku laku kupiłam ciasto filo. Nie będę go jednak podawać w przepisie, bo w przyszłości i tak sięgnę po „francuza” 🙂

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • ketchup,
  • 1 mała cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • salami, lub szynka,
  • ser tarty,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki i paprykę, pokroiłam w drobną kostkę. Najpierw na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę, a następnie dodałam pieczarki i chwilę razem smażyłam doprawiając solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewam do 220°C. Na mniej więcej 3/4 ciasta rozsmarowałam ketchup, rozsypałam pieczarki z cebulą oraz paprykę. Na warzywach ułożyłam salami i całość posypałam serem. Zwinęłam w ciasną roladę zaczynając od tego brzegu na którym jest farsz (Oczywiście można całe ciasto pokryć farszem, ale wtedy przy zwijaniu to co najlepsze zacznie wypadać i ciężko będzie nam zwijać). wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem i pokroiłam w paski ok. 2 cm. Krążki poukładałam na folii do pieczenia tak żeby się nie stykały i piekłam ok 30 min (bez termoobiegu).

1
Print Friendly

Dodaj komentarz