Ciasto marchewkowe

Sięgnęłam po stare zbiory przepisów mojej mamy 🙂 Od jakiegoś czasu czaiłam się na ciasto marchewkowe i znalazłam przepis, który przypadł mi do gustu. W pieczeniu ciast nie czuję się pewnie, więc staram się szukać jak najmniej skomplikowanych przepisów. Ten taki własnie jest 🙂 Wyszło mokre, nie za słodkie i ogólnie pyszne 🙂

Składniki:

  • 4 jaja,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • szklanka zmiksowanej marchewki,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki wrzątku,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 170°C, a tortownicę (u mnie średnica 26 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodać wrzątek. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać masło i marchew i dobrze wyrobić ciasto (będzie gęste). Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przekładamy na przygotowaną blachę i pieczemy ok 1 godzinę 🙂

5
Print Friendly

1 comment / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz