Ciasto Kinder Country

Do przygotowania tego ciasta zbierałam się zdecydowanie za długo. Uwielbiam batoniki Kinder Country, a zrobienie ciasta wydawało mi się być wyzwaniem dla Danonka 🙂 Na szczęście miałam wsparcie mentalne od kogoś kto we mnie wierzył 🙂 A samo ciasto okazało się być łatwe i szybkie. Najdłużej trwa studzenie czekolady 🙂 Ostrzegam, że jest NAPRAWDĘ słodkie. Na szczęście smak pomaga zapomnieć o ilości kalorii 🙂 Tak więc, do dzieła 🙂

Składniki:

  • 350 ml  śmietanki 36%,
  • 200 g białej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 100 g herbatników Petit Beurre,
  • 4 szklanki płatków Kangus.

Sposób przygotowania:

Blaszkę (u mnie tortownica 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, tak aby pokryły cały spód.

Obie czekolady (oddzielnie) roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach dolewając wystudzoną białą czekoladę. Masę mieszamy ręcznie z 3 szklankami płatków Kangus. Przekładamy na blachę. Na masie układamy drugą warstwę z herbatników.

Ubijamy pozostałe 100 ml śmietanki, dodajemy ostudzoną mleczną czekoladę i całość mieszamy. Przekładamy na górę ciasta. Całość posypujemy płatkami Kangus i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO 🙂

5
Print Friendly

Dodaj komentarz