Ciastka owsiane

Ciastka owsiane to odkrycie jednej z koleżanek z babskich niedziel 🙂 Zakochałam się w nich od samego patrzenia, a smak upewnił mnie w słuszności moich uczuć. Są one o tyle fajne, że robi się bardzo szybko, a jeść można kilka dni. Rewelacyjne jest również ich zastosowanie, ponieważ można zjeść ot tak, po prostu, a można użyć ich do innych deserów, ale o tym napiszę już niebawem 🙂 Poza tym, dobierając różne bakalie, za każdym razem zmieniamy nieco smak, dzięki czemu nigdy się nie nudzą 🙂 Więc do dzieła….

Skład:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki cukru (staram się dawać brązowy, ale biały jak najbardziej się sprawdzi. Cukier możemy ograniczyć lub zastąpić go miodem),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • mleko (ok. 4-6 łyżek)
  • bakalie (żurawina, orzechy wszelkiego rodzaju, rodzynki, daktyle…. co tylko lubimy. Ogólnie daję ok. 150 g bakalii).

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 170°C, dwie blaszki przykrywam papierem do pieczenia. Wszystkie składniki, poza mlekiem, wsypuję do miski i mieszam. W przypadku, gdy wybrane przez nas bakalie są sporych rozmiarów, warto je posiekać na drobniejsze kawałki. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, wtedy dodaję mleko, tak aby ciasto było zwarte, ale nie rzadkie (może się okazać, że trzeba będzie dodać go więcej niż 6 łyżek, zależy to od ilości i rodzaju bakalii). Wierzch ciastek możemy posypać cukrem. Układamy na blaszce lepiąc dowolne kształty i pieczemy ok 12 min (bez termoobiegu). Smacznego 🙂

P.S. Aniu jakieś sugestie? Coś warto by poprawić? 🙂

4
Print Friendly

6 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz