Chili con carne

Lubicie ostre posiłki? Ja czasami mam wielką ochotę na coś pikantnego i tak właśnie było dzisiaj. Chili con carne jest o tyle wdzięczną potrawą, że w zasadzie brudzimy jeden garnek, robi się szybko i jest bardzo sycące 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • sól, papryka słodka, oregano, chili.

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzałam dwie łyżki oliwy. Cebulę i paprykę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek posiekałam prawie na miał 🙂 Na oliwie zeszkliłam cebulę dodając pod koniec czosnek i paprykę. Warzywa odsunęłam na dnie garnka tak, żeby w środku mieć wolne miejsce. Partiami uzupełniałam to miejsce mięsem mielonym. Gdy wszystko było zesmażone wymieszałam dokładnie i dodałam pomidory, fasolę , sól, paprykę słodką i chili. Smażyłam ok 10 min i wyłączyłam palnik. Dodałam kukurydzę. Nie podaję ile dokładnie przypraw, ponieważ każdy z nas ma własną granicę pikantności 🙂

5
Print Friendly

3 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz