Burger

Kto z nas nie lubi czasami spałaszować fast food 🙂 Uwierzcie mi, zamiast biec do słynnych fast food`owych lokali lepiej poświęcić pięć minut i przygotować burgera samemu. Zalet jest wiele – od jakości mięsa zaczynając, a na świeżości warzyw kończąc. Dodajemy tylko to co najbardziej lubimy 🙂 Więc biegusiem do kuchni :*

Składniki:

  • 4 bułki hamburgerowe;
  • 200 g mielonej wołowiny,
  • sałata,
  • ogórki kiszone,
  • pomidor,
  • czerwona cebula,
  • ser cheddar,
  • majonez,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i dodajemy smażoną cebulę. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Schłodzone mięso formujemy na kotlety i smażymy po ok 3 min. z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę na wierzchu każdego kotleta kładziemy plaster sera.

Pomidora i ogórki kiszone kroimy w plastry, natomiast czerwoną cebulę w krążki. Bułkę przekrajamy na pół i podgrzewamy (piekarnik, grill, patelnia – bez różnicy).

Pieczywo smarujemy majonezem, układamy sałatę, pomidor, kotlet, ogórek konserwowy, czerwona cebula, zamykamy posmarowaną majonezem górą bułki.

 

6
Print Friendly

2 comments / Dodaj komentarz poniżej

Dodaj komentarz