Bulion warzywny

Podstawą zdecydowanej większości zup, a dodatkiem wielu innych dań, jest bulion warzywny. Gotuję go raz w tygodniu i trzymam w lodówce. Później systematycznie zużywam 🙂

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1/2 pora,
  • liść kapusty,
  • 2l wody,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 6 ziarnek pieprzu całego, 2 łyżeczki soli.

Umyte i obrane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie cebule kroimy na pół i opalamy nad ogniem (nie obieramy). Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, tak żeby tylko „pyrkało” i dodajemy cebule oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw, czyli około godzinę. Gdy będą miękkie, wyjmujemy je z bulionu, podkręcamy płomień i gotujemy sam wywar jeszcze ok. 30 min.

1
Print Friendly

Dodaj komentarz