Bulgur z warzywami

Na piątkowe spotkanie z koleżanką chciałam przygotować coś lekkiego. Warzywa z kaszą sprawdzają się rewelacyjnie, ponieważ pasują jako dodatek do mięs, ale również jako danie samo w sobie.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół papryki żółtej,
  • pół cukinii,
  • mała puszka kukurydzy,
  • mała puszka czerwonej fasoli,
  • pół szklanki kaszy bulgur,
  • 0,5 L bulionu (u mnie warzywny)
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę. W pierwszej kolejności na rozgrzanym oleju ląduje cebula i papryki, gdy zmiękną dodajemy cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Na samym końcu dodajemy kukurydzę, fasolę i kaszę. Przyprawiamy wg uznania, przy czym należy pamiętać o wyrazistym smaku wędzonej papryki 🙂

1
Print Friendly

Dodaj komentarz